ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Tratarea dinţilor la copii

La mulți copii persistă frica de a-și trata dinţii, deşi în acest proces nu este absolut nimic îngrozitor. În general, copiii se simt incomodaţi şi le este frică de instrumentele stomatologice, de persoana în halat alb şi de atmosfera neobişnuită din cabinetul stomatologic.

Înainte de a merge la stomatolog cu copilul dumneavoastră, explicaţi-i în ce constă tratarea dinţilor şi care sunt etapele tratamentului.

Înainte de vizita la medicul stomatolog, copilul trebuie să îşi perieze dinţii şi să îşi clătească gura. Resturile de mâncare sau mirosul neplăcut din cavitatea bucală poate cauza incomodități și pot influenţa negativ activitatea medicului.

De cele mai multe ori expresia „tratarea dinţilor” la copii presupune obturarea dinţilor afectaţi de carie dentară. Înainte de plombare, cavitatea este curăţită sub un flux continuu de apă sub presiune înaltă. După aceasta, cavitatea formată este uscată cu un jet de aer cald.

După ce cavitatea carioasă este curăţită şi uscată, urmează etapa de plombare. Cu o ajutorul unei spatule stomatologică speciale, medicul umple defectul cu un material special. În comtinuare este necesar ca obturația să fie polimerizată, „uscată”, după care pacientului i se permite să plece acasă, caria dentară fiind deja tratată! De obicei după tratarea cariei dentare, se recomandă pacineților să nu consume alimente timp de câteva ore.

Înafară de tratamentul cariei dentare, ar mai putea fi necesare și înlăturarea pulpei dentare (a nervului) sau acoperirea dintelui cu un lac special pentru a fortifica stratul de smalţ. În seria manoperelor de tratare a dinţilor la copii se includ şi procedurile de igienizare și înlăturare a depunerilor dentare.

Dacă e să vorbim despre înlăturarea nervului dentar, această procedură se realizează sub anestezie locală şi cu ajutorul unor instrumente speciale. De regulă, un pacient căruia anestezia i s-a administrat corect nu va simţi nimic.

Înlăturarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar sunt proceduri indolore, care se efectuează cu ajutorul unor periuțe, soluții și instrumente special destinate pentru aceasta. Lacurile fluorate se utilizează pentru a conferi mai multă rezistență stratului de smalţ. De obicei, acest lac aplicat pe dinte şi lăsat să se usuce pentru câteva ore. Stratul format este ulterior înlăturat deja de către pacient acasă, acesta transformându-se într-o pieliţă subţire, care acoperă suprafețele dentare. De asemenea există anumite soluţii cu fluorate care nu necesită să fie înlăturate.