ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Stomatita la copii

Majoritatea copiilor au fost bolnavi vreodată de stomatită. Simptomele de bază ale aceste afecțiuni sunt depunerile de culoare albă sau chiar vezicule umplute cu lichid, care apar pe mucoasa cavității bucale. Deseori, aceste semne clinice sunt însoțite și de febră.

Cauzele apariției stomatitei pot fi diferite, dar cea mai frecventă este infecția bacteriană a mucoasei cavității bucale. De exemplu, bacteriile se pot dezvolta din cauza unor carii netratate sau a altor procese patologice. Bacteriile apărute pot pătrunde în micro-fisurile prezente la nivelul mucoasei orale, unde se pot înmulți, iar în consecință, provoacă o reacție evidentă de răspuns a organismului.

Organismul își mobilizează forțele, exercitându-și funcțiile de apărare și mobilizează limfocitele să lupte cu bacteriile – acestea fiind luptătorii principali împotriva organismelor străine din corpul uman. Omorând bacteriile, limfocitele se autodistrug, iar drept rezultat masa de limfocite distruse și bacterii se depune pe mucoasa orală sub forma unui un infiltrat de culoare albă: pe palatul dur, pe suprafețele interne ale obrajilor, pe limbă etc.

Pentru a trata stomatita, sunt suficiente clătiturile cavității bucale de câteva ori pe zi cu anumite soluții antiseptice. Acestea pot fi găsite în orice farmacie. În cazul în care copilul e prea mic pentru a clăti cavitatea bucală, atunci se aplică pe regiunile afectate ale cavității bucale alte remedii cu efect antiseptic.

Deși preparatele pentru tratarea stomatitei sunt ușor accesibile în farmacii, nu vă recomandăm să vă tratați de sine-stătăror. Cel mai bine este să vă adresați unui medic specialist.

Un specialist bun va recomanda copilului dumneavoastră anume acel medicament de care el are nevoie și care nu va provoca nicio reacție adversă sau alergii, ce pot apărea la copii în cazul în care remediul a fost ales incorect.

De fapt, nu trebuie să vă speriați dacă observați la copil simptomele stomatitei. Febra (deși rareori apare în cazul stomatitei) poate fi coborâtă cu medicamente speciale contra febrei. După ce febra dispare. trebuie să vă adresați medicului pentru stabilirea exactă a diagnosticului și a tratamentului.

De obicei stomatita nu provoacă complicații, însă dacă nu este tratată la timp, atunci la nivelul mucoasei orale se pot forma ulcerații dureroase, a căror tratament este mai anevoios și mai complicat. De aceea, stomatita trebuie tratată la timp, din momentul apariției primelor simptome, pentru a evita apariția eventualelor complicații.