ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Profilaxia

Caria dentară în stomatologia pentru copii este o problemă foarte răspândită. Sunt cunoscute două etape ale cariei dentare etapa incipientă (a petelor de pe smalț) și etapă cariei de suprafață.

Etapa incipientă (a petelor) constă în apariția petelor albe pe suprafața smalțului dinților. De obicei aceste pete nu provoacă durere. Din această cauză se înfăptuiește o trecere de la etapa cariei incipiente la caria  de suprafață.

În cazul cariei de suprafață smalțul dintelui devine mai moale și poros și chiar poate fi înlăturat de dinte cu ajutorul instrumentelor stomatologice. Această etapă a cariei poate provoca o sensibilitate sporită a dinților la substanțe reci, fierbinți sau prea dulci.

Pentru profilaxia cariei dentare nu este suficient doar spălarea dinților și consumul redus de dulciuri.De aceea trebuie să recurgem la metode moderne, prfecte și reale de profilaxie.

Una dintre acestea metode este remineralizarea dinților. Această metodă constă în completarea lipsei de minerale din smalț cu ajutorul aplicării a substanțelor speciale pe dinți: geluri fluorurate, soluție de gluconat de calciu, florură de sodiu etc. Aceste soluții se aplică pe suprafața dintelui, pe smalț și sunt absorbite de smalț. Ionii mineralelor completează rețeaua cristalină a smalțului făcând –o mai rezistentă.

Următoarea metodă de profilaxie a cariei dentare este sigilarea fisurilor dinților. Fisurile sunt adâncituri naturale în smalțul dintelui. De obicei în aceste fisuri se acumulează  resturi de mâncare ce provoacă dezvoltarea procesului de cariere. Pentru a evita acest proces de cariere trebuie de sigilat fisurile cu ajutorul plombelor confecționate din materiale speciale.

Desemenea pentru profilaxia cariei dentare putem practica fluorizarea dinților. Fluorizarea dinților presupune nu doar acoperirea dintelui cu soluții fluorate, dar și utilizarea pastei de dinți ce conține fluor și consumul alimentelor bogate în fluor.

Înălbirea dinților poate fi considerată o metodă de profilaxie a cariei dentare. În timpul procesului de înălbire dinții trec printr-un proces intensiv de curățire care permite înlăturarea plăcii  și a tertrului dentare.

Profilaxia cariei dentare este foarte importantă și pentru dinții de lapte. Aceasta va permite să evităm senzația de durere din cauza proceselor de cariere. În al doilea rând caria care afectează dintele de lapte se poate răsfrânge și asupra noului dinte care crește în locul celui de lapte.

De aceea nu trebuie să amânați vizita la medic și procesele de profilaxie.