ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Caria dentară la copii

Caria dentară este o maladie destul de răspândită la copii. Procesele carioase reprezintă una dintre cauzele principale ale durerii de dinți la copii.

Caria dentară se caracterizează prin deteriorarea smalțului dentar, dar și a țesuturilor ce se află sub smalț (dentina și pulpa dentară). Aceste procese distructive debutează din cauza pătrunderii bacteriilor pe suprafața dintelui și repectiv, în interiorul lui.

Bacteriile, în adevaratul sens al cuvântului, “manâncă” smalțul dintelui și formează găuri în dinte. Pătrunzând în țesuturile localizate mai profund, bacteriile le afectează și pe acestea, iar astfel distrug dintele tot mai mult, formând cavități tot mai mari. Aceste cavități pot provoca dureri acute, puternice și senzații neplăcute, ceea ce se explică prin faptul că are loc afectarea pulpei dentare (a nervului).

De ce este important să tratăm la timp caria dentară la copii?

În multe cazuri caria dentară poate fi asimptomatică, ceea ce prin urmare poate determina probleme serioase de sănătate. De exemplu, netratarea la timp a cariei poate duce la maladii mai grave, cum ar fi un chist dentar sau pulpită.

Pentru a evita apariția cariei dentare, mai ales în perioada copilăriei, este necesar să vizităm regulat medicul stomatolog. Copiilor li se recomandă să efectueze o vizită la stomatolog cel puțin o dată în jumătate de an, ceea ce va ajuta la evitarea cariei dentare şi apariţia ulterioară a complicaţiilor.

De ce caria dentară este considerată mai mult o maladie caracteristică copiilor? Cauza este consumul excesiv de dulciuri. Evident, copiii consumă mai multe dulciuri decât maturii, iar din acestă cauză caria dentară apare mai frecvent.

Consumul unei cantități crescute de zahăr determină modificarea pH-ului mediului bucal din acid în alcalin. În asemenea condiții, smalţul dentar îşi pierde unele proprietăţi protectoare și practic devine mai subţire. De acest fapt, vorbind la figurat, profită bacteriile, care invadează suprafaţa dintelui cu smalţ deteriorat şi distruge în continuare atât smalţul cât celelalte ţesuturi ale dintelui.

Din această cauză cea mai importantă metodă de profilaxie a cariei dentare constă anume în periajul regulat al dinţilor, abţinerea de la consumul excesiv de dulciuri şi vizitarea sistematică a medicului stomatolog.

Explicaţi-i copilului dumneavoastră că de la prea multă ciocolată poate avea dureri de dinţi. Dacă aveți dificultăţi în explicarea motivului apariției proceselor carioase și în motivarea copilului în vederea menținerii igienei corespunzătoare a cavității bucale, atunci adresaţi-vă neapărat unui medic stomatolog. El vă va explica totul detaliat Dvs şi copilului Dvs şi de asemenea vă va arăta cum să periați corect dinţii, căci în profilaxia cariei dentare nu este important doar cât de des se efectuează periajul dinţilor, dar şi cât de corect se realizează acest lucru.