ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Proteze fixe

Una dintre cele mai frecvente tipuri de proteze nedemontabile este puntea dentară. Aceasta este indicată atunci când există o pierdere a mai multor dinţi vecini.

Pentru a putea amplasa o punte dentară este importantă prezenţa a doi dinţi limitrofi sănătoşi, ce vor fi utilizați ca stâlpi de susținere pentru viitoarea proteză. În cazul punţii dentare, se amplasează coroane dentare pe dinții-stâlpi, iar corpul punții este format din dinți artificiali, care vor îi vor înlocui pe cei pierduți.

Pentru început, medicul şlefuieşte locul unde va fi pusă coroana şi face mulaj maxilarului pe care va pune proteza. Pînă cînd proteza nondemontabilă se pregăteşte, medicul pune o proteză provizorie din material de plastic care se întăreşte cu un ciment special temporar, care la rîndul lui poate fi uşor îndepărtat în timpul unei vizite la stomatolog atunci cînd se va fixa proteza nedemontabilă.

Pentru început, medicul şlefuieşte dinții-stâlpi pe care vor fi fixate coroanele şi ia o amprentă a întregului maxilar, pe care urmează să se amplaseze proteza. În perioada în care proteza fixă se pregăteşte, se aplică o construcție temporară din masă plastică, menținută cu ajutorul unui ciment special temporar, care la rîndul lui va fi uşor îndepărtat în timpul următoarei vizite la medicul stomatolog, atunci când urmează să fie aplicată proteza fixă.

După aplicarea coroanelor, medicul verifică starea lor şi gradul de stabilitate pe câmpul protetic, după care va urma etapa de amplasare a punții dentare. Cu alte cuvinte, puntea aplică pe dinții-stâlpi şi se fixează cu ciment temporar, care ulterior se va schimba cu unul permanent dacă pacientul este satisfăcut de puntea dentară și nu trebuie să fie ajustat.

Avantajele unei astfel de construcții sunt stabilitatea, aspectul estetic plăcut, compensarea totală a dinţilor pierduţi. Dacă puntea este executată corect, nimeni nici nu va observa că o aveţi. De obicei, punțile sunt suficient de rezistente și durabile, fiind sunt confecţionate în mare parte din metalo-ceramică.

Podurile metalo-ceramice vă vor servi cu “fidelitate”, de aceea puteţi mânca, vorbi şi zâmbi în siguranţă. În plus, avantajul cel mai mare al punților față de protezele mobilizabile constă anume în faptul că acestea nu necesită a fi scoase!

În cazul protezelor fixe nu nimeresc resturi de mâncare, ele nu se mişcă, rareori se deformează şi în general foarte rar produc disconfort. Mai mult ca atât, procesul de adaptare decurge mult mai ușor și rapid.

Prin urmare, dacă vă decideți să aplicați o punte dentară, atunci nu aveţi nimic de pierdut. Într-adevăr un dezavantaj îl poate constitui faptul că este necesară şlefuirea dinților-stâlpi, dar acest lucru este compensat prin comoditatea oferită şi adaptarea rapidă a pacientului cu puntea dentară.

În plus, metalo-ceramica, din care se confecționează punţile dentare este mai convenabilă deoarece nu produce iritaţii, în comparație cu masele plastice. Compoziția ceramicii se aseamănă și mai mult cu cea a țesuturilor dure dentare.