ENRORU
or. Chişinău,
st. G. Alexandrescu, 19/2
indicații rutiere
Ln-Vn: 10:00 - 19:00
Sm: 10:00 - 19:00
adresați o întrebare
+373 60 858555
+373 79 844400
comandă un apel
adresați o întrebare
Menu

Întrebări frecvente cu privire la brackeți

De ce trebuie să port brackeți?
Dinții sănătoși sunt o parte componentă importantă a unui organism sănătos. Este necesar ca starea acestora să fie monitorizată în permanență. Pe lângă faptul că dinții influențează foarte mult aspectul exterior al fiecărei persoane, ei de asemenea au un rol esențial în formarea aparatului dento-maxilar. Poziția incorectă a dinților, raportul incorect al mandibulei față de maxilă poate duce nu doar la afectarea funcției de fonație, ci și a celei de masticație. Scopul tratamentul ortodontic este de a combate aceste imperfecțiuni și de a rezolva problema alinierii dinților. O dispersare neuniformă a forțelor asupra maxilarului poate duce la consecințe grave, precum durerile de cap, senzațiile de încordare în regiunea gâtului și chiar presiune în regiunea urechilor.

Cum se formează ocluzia incorectă și care sunt cauzele?
Dinții perfect drepți sunt o adevărată raritate. Practic nimeni nu se poate mândri cu dinți aliniați ideal de la mama-natură. Cel mai frecvent, ocluzia incorectă este o problemă congenitală, însă se poate dezvolta și sub influența anumitor factori externi, cum ar fi cazurile în care copiii mici au anumite obiceiuri vicioase, de exemplu sugerea degetului sau a biberonului în exces. În aceste cazuri, dinții ulterior pot fi malpoziționați, ceea ce duce la rândul său la formarea ocluziei incorecte.

Care este vârsta optimă de începere a tratamentului malocluziei?
Cel mai bine este ca tratamentul ortodontic să fie inițiat în perioada de creștere activă a dinților și maxilarelor în ansamblu. Vârsta orientativă ar fi 10-15 ani. Însă problemele ce țin de ocluzia dentară pot apărea și la o vârstă înaintată, de aceea tratamentul la medicul ortodont poate fi indicat oricărei categorii de vârstă.

Am dinți malpoziționați de mulți ani. De ce medicul ortodont mi-a indicat un tratament anume acum?
Niciodată nu e târziu să începeți un tratament, cu atât mai mult dacă este vorba despre tratarea dinților. Dinții vii, sănătoși au un anumit grad de mobilitate, prin urmare, ocluzia se poate modifica la orice vârstă. Un tratament ortodontic asigură atât o anumită profilaxie a diferitor maladii (de ex. a cariei dentare etc), cât și un aspect estetic plăcut. Un zâmbet frumos este nu doar o cheie a sănătății, ci și al succesului.

Tratamentul la medicul ortodont este dureros?
Procedura de fixare a brackeților și a arcurilor este una absolut indoloră. Senzațiile neplăcute, neobișnuite vor persista doar în primele câteva zile, până când va apărea deprinderea cu brackeții. Nu va exista niciun disconfort. Peste aproximativ o săptămână, nici Dvs nu veți mai observa că purtați brackeți.

Se modifică obiceiurile alimentare după fixarea brackeților?
Bineînțeles că sunt necesare anumite ajustări în alimentația pacientului, însă ele sunt relativ nesemnificative. Este recomandat ca pacientul să renunțe la mâncarea dură și de consistență lipicioasă, dar și la produsele cu un conținut sporit de zahăr. Aceste produse alimentare pot provoca daune atât dinților, cât și brackeților.

Sunt permise activitățile sportive în perioada purtării brackeților?
Sportul nu a dăunat nimănui niciodată. Nici brackeții nu constituie o contraindicație pentru efortul fizic. Cu toate acestea, ar fi rațional să se renunțe pentru această perioadă la astfel de activități precum luptele libere. De asemenea, este importantă precauția și anumite elemente de protecție în timpul mersului pe bicicletă, role sau skateboard. Medicul ortodont vă poate oferi sfaturi și recomandări referitor la asemenea dispozitive.

Ce dificultăți survin în perioada purtării brackeților?
Nu ar trebui să apară nicio dificultate majoră. Nu există nicio procedură complicată, dar toate acestea sunt necesare si foarte importante. Bineînțeles, în prima perioadă vă poate deranja un pic obiceiul de a efectua periajul dentar după fiecare masă, însă vă veți adapta rapid. În caz contrar, însă, imaginați-vă situația în care la scoaterea brackeților veți avea dinți perfect aliniați, dar cu depuneri și carii dentare. Nu e cel mai frumos tablou. De aceea merită să depuneți puțin efort.

Tratamentul ortodontic durează mult?
Durata tratamentului fiecărui pacient este individuală și se decide de către medicul ortodont. Totul depinde de tipul malpozițiilor dentare și de alte disfuncții sau maladii concomitente. Cel mai frecvent, un tratament ortodontic durează în mediu 3 ani. Dar sistemele contemporane de brackeți permit reducerea acestei perioade de timp. Este important să conștientizați că după înlăturarea brackeților, tratamentul ortodontic încă nu se consideră finalizat. Astfel, vi se oferă niște dispozitive speciale pe care este necesar să le purtați inițial în fiecare zi, iar ulterior tot mai rar. Acestea sunt necesare în scopul evitării revenirii dinților la poziția inițială.

Cât de mare este probabilitatea unui tratament de succes?
Sistemele de brackeți permit îndreptarea și alinierea dinților într-un mod rapid și eficient. Durata medie de purtare a acestora variază în dependență de fiecare caz concret. Este posibilă accelerarea tratamentului, dar pentru aceasta e necesar să urmați toate recomandările medicului. Dacă totuși brackeții vă provoacă un anumit disconfort, gândiți-vă mai mult la modul în care vor arăta dinții Dvs peste doar câteva luni.

Ce senzații apar în perioada purtării brackeților?
Majoritatea pacienților pot avea unele senzații de disconfort în primele zile după fixarea brackeților. De asemenea, acești dinți pot deveni un pic mai sensibili și pot apărea dureri surde, nesemnificative. Însă aceste senzații sunt trecătoare. De regulă, medicul ortodont vă poate indica anumite preparate anti-dolore în primele zile după fixarea brackeților. Senzațiile de durere se atenuează și dispar atunci când pacientul se obișnuiește cu brackeții.

Brackeții se observă și ies în evidență. Există o alternativă?
Brackeții nu se fixează întotdeauna pe fața vestibulară a dinților. Există sisteme speciale, care se amplasează pe suprafața internă: așa-numiții brackeți linguali. Însă nu întotdeauna este posibilă fixarea acestui tip de brackeți.

Brackeții ar putea să vă împiedice să cântați la anumite instrumente muzicale?
Dacă sunteți artist și cântați profesionist la instrumente muzicale de suflat, atunci cu siguranță veți avea nevoie de timp pentru adaptare la brackeți. Cu cât mai multă practică veți face, cu atât mai puține dificultăți veți avea în acest sens.

În cazul în care am un piercing pe limbă, acesta ar putea să complice tratamentul ortodontic?
Dacă ați hotărât ferm să urmați un tratament ortodontic cu ajutorul brackeților, atunci veți fi nevoit să renunțați la piercing. Acest element ar putea să provoace daune atât la nivelul dinților, cât și la nivelul sistemului de brackeți. În plus, piercing-ul poate duce la traumatisme gingivale.

Pentru a primi răspuns la orice întrebare care survine în timpul tratamentului, vă puteți adresa direct medicului nostru ortodont.